فروش کتاب در نسل اول بازاریابی جا مانده است
۲۶ فروردین ۱۴۰۳ ۰۱:۲۴:۲۵ ق.ظ
فروش کتاب در نسل اول بازاریابی جا مانده است
حمیدرضا ایرانی، مترجم کتاب «نسل چهارم بازاریابی» معتقد است؛ بیتوجهی کتابفروشان به اصول نسلهای جدید بازاریابی و تاکید بر عشق بهعنوان انگیزه اصلی، منجر به بروز آسیب به کسب و کارشان شده است.![](/media/userfiles/images/khabar/forosh.jpg)
![](/media/userfiles/images/khabar/forosh.jpg)
در یک گفتوگو جدید، دیدگاه کارشناسان درباره روند بازاریابی کتابفروشان مورد بررسی قرار گرفت. سمیه حسننژاد وایانی از خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) بر اهمیت اجرای اصول تجارت و بازاریابی تأکید داشت و عشق به کار را تنها کافی ندانست. از سوی دیگر، حمیدرضا ایرانی، مترجم کتاب «نسل چهارم بازاریابی»، اظهار داشت که کتابفروشان بیشتر به ارزشها و عشق به کار توجه میکنند و به سود اقتصادی کمتر توجه دارند. این تفاوت در دیدگاهها، به مسئله اهمیت توازن میان عشق به کار و ارزشهای اقتصادی در فعالیتهای تجاری اشاره میکند. در نهایت، ایرانی از دیدگاه نسل چهارم بازاریابی به برگزاری جشن امضا یا تشکیل باشگاههای کتابخوانی در فروشگاههای کتاب و ایجاد زمینهای برای تعامل مخاطب کتاب با مولف و مترجم محبوبش بهعنوان یک رویکرد بازاریابی جدید اشاره کرد.
در یک پژوهش تازه، تمرکز روی اصول بازاریابی در نسل سوم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. طبق گفته کارشناسان، در این نسل از بازاریابی، علاوه بر توجه به احساسات مشتریان، تمرکز بر روی خواستهها و نیازهای جمعی افراد و حفظ محیط زیست و کاهش فاصله بین اغنیا و فقرا از اهمیت بالایی برخوردار است. این رویکرد بازاریابی تاکید بر ارتقاء وضعیت زندگی افراد و توجه به جوانب انسانی مشتریان دارد.
در این رویکرد، سه اصل اساسی برای فعالیت بازاریابی تاکید شده است: اول، تضمین سودآوری برای شرکت؛ دوم، ایجاد احساس رضایت در مشتریان؛ و سوم، کمک به توسعه و رفاه جامعه. این نسل از بازاریابی به دنبال ایجاد تعادل بین این سه مولفه است تا بهطور همزمان به نیازهای شرکت، مشتریان و جامعه پاسخ دهد.
یکی از مثالهای برجسته این نوع بازاریابی، اقدام شرکت مکدونالد پس از دریافت انتقادهایی درباره آسیبپذیری محیطزیستی پوششهای آلومینیومی ساندویچهای خود است. این شرکت اقدام به جایگزینی پوششهای آلومینیومی با کاغذ چرب کرد تا به اهداف بازاریابی اجتماعی خود، از جمله حفظ محیط زیست و تأمین رضایت مشتریان، پاسخ دهد.
بهطور مشابه، نقدهای مطرح شده درباره کتابفروشان نیز به نقض اصول بازاریابی نسل سوم بازگشته است. این اصول از جمله تأکید بر سودآوری شرکت، ایجاد رضایت در مشتریان، و کمک به توسعه جامعه، نقطه نظری است که میتواند به توازن بین عشق به کار و ارزشهای اقتصادی کمک کند و در پیشبرد کسب و کارهای کتابفروشی مؤثر باشد.
از طرف دیگر، با توجه به پیشرفتهای دیجیتالی و تغییرات در رفتار مشتریان، مفهوم «بازاریابی اجتماعی» نیز به عنوان جنبه جدیدی از بازاریابی مورد بررسی قرار گرفته است. در این مفهوم، تأکید بر ارتباطات چندسویه بین مشتریان و فروشندگان و ایجاد تجربه یکپارچه بین کانالهای آنلاین و آفلاین بهمنظور افزایش رضایت مشتریان و بهبود تجربه خرید آنها، دیده میشود.
جهت اطلاع از اخبار و کتاب ها و خریدکتاب با ما همراه باشید.